Orthomoleculaire geneeskunde – Voedingssupplementen
De zin van voedingssupplementen
Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde wordt gezegd dat een multivitamine niets meer is dan een noodzakelijke basisaanvulling op de voeding. Zelfs als we iedere dag voldoende fruit en verse groenten eten, komen we niet aan de vitamines en mineralen die we nodig hebben om gezond te blijven functioneren. Dit heeft o.a. te maken met de manier waarop groenten en fruit gekweekt en bewaard worden. Zo bevat een appel nu nog slechts 20% van de vitamines, mineralen en vezels die dezelfde appel in 1960 bevatte.
Daarnaast zorgt onze moderne leven ervoor dat we makkelijk spijsverteringsstoornissen krijgen, waardoor vitamines en mineralen moeilijker worden opgenomen in ons lichaam. Het gaat nog verder. Ons moderne leven zorgt ook voor een veel groter verbruik van vitamines en mineralen. We hebben er dus veel meer van nodig. Zelf alleen een multivitamine dekt de behoefte dan vaak niet meer.
Als je lichaam stress heeft, dan kost dat extra vitamines en mineralen. Je moet bij stress denken aan b.v. intensief beeldschermgebruik, file rijden, slaaptekort, overactiviteit, operatie, alcohol, koffie, jezelf staande houden in een grote groep, intensief studeren of sporten. Ons lichaam kan veel hebben en we kunnen er veel van vragen. Houdt de stress echter langdurig aan of is deze vroeg in het leven ontstaan, dan komt er een moment dat ten gevolge van de tekorten gezondheidsklachten ontstaan.
Als we eenmaal gezondheidsklachten hebben, dan wordt het pas echt een probleem. Hoe komen we nu nog aan de vitamines en mineralen om te herstellen? Ze zitten niet meer in de voeding en ons moderne leven gaat toch door. Je begrijpt al wel dat je dan soms hoog gedoseerd bepaalde vitamines en mineralen nodig hebt om de tekorten weer te kunnen aanvullen.
Naast vitamines en mineralen zijn er tal van andere voedingssupplementen die zinvol kunnen zijn bij ziektepreventie of gezondheidsherstel. Zo worden b.v. ook eiwitten, aminozuren, vetzuren en kruidenextracten als supplement ingezet.
De kwaliteit van voedingssupplementen
Het ene potje pillen is het andere niet. Er zit enorm veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende merken. Ten eerste moet er natuurlijk in het potje zitten wat er aan hoeveelheden op het etiket staan. Dat is helaas niet altijd het geval.
Er moeten vitamine- en mineraalverbindingen in zitten die voor ons lichaam makkelijk opneembaar zijn en herkend worden als lichaamseigen.
De hulpstoffen die leveranciers gebruiken om tabletten en capsules te laten produceren verschillen sterk. Sommige hulpstoffen zijn schadelijk.
Soms zitten er van bepaalde vitamines of mineralen te hoge doseringen in de supplementen. Neem b.v. ijzer. In een aantal multivitamines zit wel 12 – 14 mg ijzer. Dit is voor de meeste mensen teveel. Ook voor mensen die zwanger zijn of veel bloedverlies hebben. Op de korte termijn kan dat best even. Op de lange termijn kan hierdoor echter ijzerstapeling in organen ontstaan wat nadelig is voor onze gezondheid.
Tot slot zit er tussen de merken nog veel verschil als het gaat om toezicht op kwaliteit. HACCP en GMP zijn kwaliteitsnormen die tegenwoordig steeds vaker gehanteerd worden om deze te garanderen. Door de kosten die hiervoor gemaakt moeten worden, kiezen merken soms om deze kwaliteitsnormen niet te hanteren.