Gisteren is er een wetenschappelijk onderzoek door Schwabl, P. et al gepubliceerd, waaruit blijkt dat microplastics ondertussen ook gewoon in onze ontlasting te vinden zijn. De ontlasting van in totaal 8 mensen uit Nederland, Polen, Japan, Finland, Italië, Rusland, Oostenrijk en Groot-Brittannië werd door de wetenschappers onderzocht. In alle gevallen werd vastgesteld dat er microplastics in de ontlasting aanwezig waren tot wel 9 verschillende soorten meestal in de grootte van 50 – 500 micrometer. Het betreft een klein onderzoek wat alleen daar al om nog geen duidelijk bewijs levert, maar het geeft wel een indicatie. Verder onderzoek is ook nodig om vast te stellen hoe de microplastics in de ontlasting terecht zijn gekomen. Eerder is al aangetoond dat er microplastics in zeedieren en –vogels zaten. Bij oesters verstoort het de voortplanting. Zij krijgen minder en kleinere nakomelingen.

Microplastics zijn kleine plastic deeltjes van maximaal 5 mm groot. Ze worden in veel producten toegepast, maar komen ook via milieuvervuiling in onze voedselketen terecht. De microplastics zijn te vinden in producten die we consumeren en gebruiken, zoals cosmetica, tandpasta, shampoo, verpakkingsmateriaal van voedingsmiddelen, synthetische kleding, plastic flesjes, binnenkant van blikjes, fijnstof (slijtage autobanden), diverse voedingsmiddelen (bier en honing).

Daarnaast is het natuurlijk een gevolg van milieuvervuiling, waarvan de “plastic soep” in de zeeën het meest bekende voorbeeld is. Dit plastic komt via de rivieren in de zeeën terecht en wordt uiteindelijk afgebroken in steeds kleinere deeltjes. Ook als wij b.v. synthetische kleding wassen komen de microplastics via het riool en de waterzuivering in het oppervlaktewater en uiteindelijk het grondwater terecht. Planten en dieren die dit water krijgen, zullen met de microplastics belast kunnen worden.

Je zou logischerwijze de conclusie kunnen trekken dat deze microplastics in ons hele milieu en voedselketen te vinden zijn. Dus ook in onze ontlasting en uiteindelijk in ons lichaam. We hebben nog maar amper in beeld wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor ons lichamelijk en geestelijk functioneren. Om te voorkomen dat we onszelf  in de toekomst “plastificeren”,  zullen we ons lichaam weer regelmatig moeten ontgiften en zuiveren.