Hans van Beek

Wie ben ik?

Mijn naam is Hans van Beek. Ik leef met mijn gezin in Hilvarenbeek, waar ik een praktijk aan huis heb. Daarnaast train/coach ik werknemers in de zorgsector bij bewustzijn- en veranderprocessen.
Vanuit mijn praktijk ondersteun ik met veel plezier mensen bij het oplossen van hun ziekte of chronische klachten m.b.v. van voeding, voedingssupplementen, beweging en leefstijl. Ik ben zelf nog regelmatig verrast door de resultaten. Mijn grootste uitdaging is om met de betreffende mens alle puzzelstukjes van zijn/haar eigen puzzel te vinden en te leggen, zodat die compleet wordt. Vaak zijn mensen op zoek naar die ene oorzaak van hun ziekte. Ik weet ondertussen wel beter. Hun ziekte is slechts het laatste plaatje van de film. Alle beelden daarvóór bepalen samen hoe het laatste plaatje eruit komt te zien. Dat maakt ziekte vaak zo ingewikkeld en tegelijkertijd voor mij zo boeiend.

Wat is mijn achtergrond?

Na afgeronde opleidingen tot logistiek manager, verpleegkundige, lichaamswerker, Gestalt-therapeut en leraar basisonderwijs, ben ik via het gedrag van mijn dochter Rosa in aanraking gekomen met orthomoleculaire geneeskunde. Op de leeftijd van 9 maanden kreeg zij last van “verlatingsangst”. Dankzij een lange zoektocht kwamen we er gelukkig achter dat ze helemaal geen verlatingsangst had. Haar gedrag werd veroorzaak door een allergische reactie op koemelk.

Door haar voeding tijdelijk volledig aan te passen, werd zij binnen enkele maanden een compleet ander kind. Ik raakte hierdoor zo geboeid in voeding, maar ook in de puzzel die zich in ieder mens bevindt, dat ik ben gaan zoeken naar opleidingen op dit gebied die van goede kwaliteit zijn. In eerste instantie ben ik orthomoleculaire geneeskunde bij Natura foundation gaan studeren. Mijn praktijk heb ik direct daarna opgestart in 2007. Toen ben ik klinische Psycho Neuro Immunologie (kPNI) gaan studeren. Kennis van voeding en voedingssupplementen was belangrijk, maar ook beperkt. Het bestuderen van oorzaken die aan tekort of teveel aan voedingsstoffen ten grondslag liggen, en hoe het lichaam daardoor verstoord raakt, is voor mij nog veel boeiender. Na het cum laude behalen van mijn post-HBO kPNI diploma in 2010, ben ik constant blijven studeren. Eigenlijk kon dat niet anders, omdat orthomoleculaire geneeskunde volgens de kPNI visie een jonge ambitieuze wetenschap is met veel nieuw gepubliceerd onderzoek en dus ook nieuwe inzichten.

Preventief

Steeds meer Nederlanders nemen de verantwoordelijkheid voor hun gezondheid in eigen hand. Zij doen een investering in zichzelf om hun gezondheid ook op de lange termijn te behouden. Het kan daarbij gaan om b.v. biologische voeding, voedingssupplementen, lidmaatschap van een sportclub of fitnesscentrum, een dagje sauna of minder gaan werken om meer te kunnen ontspannen.

Bij POMG komen regelmatig mensen voor een gezondheid-check. Hierbij worden middels een uitgebreid vraaggesprek de vroegtijdige signalen van het lichaam onderzocht die kunnen duiden op uit evenwicht raken daarvan. Ook worden via huisarts of extern laboratorium een aantal specifieke markers in bloedserum onderzocht die inzicht kunnen geven in je gezondheid op de lange termijn. Op basis van het vraaggesprek en bloeduitslag krijg je in enkele consulten veel kennis over het functioneren van jouw lichaam. Ook krijg je concrete adviezen, waarmee je in het dagelijks leven vooruit kunt om je gezondheid te behouden.

Persoonlijk denk ik dat preventieve geneeskunde de toekomst heeft. Hierdoor kunnen mensen op de lange termijn hun geluk zelf mee bepalen. Je kunt voorkomen dat je medicijnen moet gaan slikken die allerlei bijwerkingen hebben. Ook kun je grote ingrepen, zoals operaties, veelal voorkomen. Deze operaties tasten de integriteit van het lichaam aan, kosten veel energie om van te herstellen en hebben nogal eens een grote impact op het dagelijks leven. Denk aan een eenvoudige curettage, waardoor je wellicht onvruchtbaar wordt. Of een stoma die je voor de rest van je leven bij je draagt.