Gezond afvallen
Afvallen lijkt eenvoudig: je zorgt ervoor dat je meer energie uitgeeft, dan je binnenkrijgt. Toch blijkt dit voor veel mensen met overgewicht niet zo eenvoudig te zijn. Om hen te helpen afvallen, zijn er daarom talloze diëten en afslankmethoden ontwikkeld. Helaas komen veel mensen met overgewicht ook daarmee van een koude kermis thuis. Een half jaar tot een jaar nadat ze gestopt zijn met hun crashdieet is hun lichaamsgewicht hoger dan ooit tevoren. Het is hen weer niet gelukt om af te vallen. Integendeel, ze zijn weer zwaarder geworden. Om het deze mensen met overgewicht toch wat makkelijker te maken, zijn rigoureuze operaties bedacht met alle gevolgen van dien: maagband, maagverkleining, gastric bypass, darmomleiding/distale bypass of combinaties zoals de distale gastric bypass. Je snijdt een groot deel van de maag en/of darmen weg, zodat mensen nauwelijks nog iets kunnen eten of nauwelijks nog iets verteren. Deze mensen vallen daarna vanzelf af (of komen weer aan als ze pech hebben). Levenslange nadelen, zoals een slechte vertering en opname van eiwitten, vitamines en mineralen, waardoor ze zich b.v. altijd moe voelen of de hele dag naar toilet lopen, moeten ze op de koop toe nemen.
Wil jij op een natuurlijke wijze afvallen, waarbij gekeken wordt naar wat in jouw leven de belangrijke factoren zijn die ervoor zorgen dat je telkens in gewicht toeneemt, dan kun je terecht bij POMG, praktijk voor orthomoleculaire geneeskunde.
Om gezond te kunnen afvallen is het nodig om naar jou als individu te kijken met jouw unieke levensgeschiedenis. Het heeft niet zoveel zin om crashdiëten te volgen en snel veel kilo’s af te vallen, omdat je dit toch niet vol kunt houden. Daarnaast gaat de schildklier dan over op spaarstand en zorgt ervoor dat je met minder voedingsinname meer in gewicht gaat toenemen. Uiteindelijk kom je dan alleen maar in gewicht aan.
Je kunt beter langzaam afvallen en daarbij kijken naar de oorzaken van je overgewicht. Denk daarbij eens aan b.v.:
Familiaire programma’s, waardoor je van je ouders hebt geleerd om op een bepaalde manier met het leven en/of voedsel om te gaan.
Trauma in je jonge leven, waardoor je nog altijd last van stress hebt, waardoor je steeds zelf glucose blijft produceren.
Emotie eten: emoties waar je niet goed mee hebt leren omgaan en die in je lichaam stress veroorzaken.
Een darmflora die ervoor zorgt dat je steeds bepaalde voedingsmiddelen wilt eten. De poeptransplantatie is weer zo’n rigoureuze manier om een andere darmflora te verkrijgen. Het is de vraag of de nieuwe bacteriën wel in jouw darmen willen blijven wonen als jij blijft eten en leven zoals je gewend bent. Daarnaast is het goed mogelijk om op de lange termijn stap voor stap je eigen darmflora te veranderen door b.v. andere vezelsoorten te eten.
Een chronische infectie die ervoor zorgt dat je steeds meer spiermassa afbreekt en vetmassa opslaat. Het immuunsysteem heeft zoveel mogelijk energie nodig en spiermassa kost veel meer energie om te onderhouden, dan vetmassa.
Chronische stress die zoveel van je vraagt dat je voor de zekerheid een grote hoeveelheid energie in de vorm van vet gaat opslaan.
je hersenen laten beweging niet toe, omdat zij dan zelf energie tekort krijgen.
Weinig mitochondriën in je spieren, waardoor je nauwelijks vet kunt verbranden.
Verkeerde beweging, waardoor constant je lichaam afbreekt in plaats van opbouwt.
Wil jij samen met een deskundige de verschillende factoren in kaart brengen die een rol spelen bij jouw overgewicht, dan kun je terecht bij POMG, praktijk voor orthomoleculaire geneeskunde.
Je wist vast wel dat voeding met veel suikers, verkeerde vetten en weinig gezonde vezels een grote rol kan spelen bij het ontstaan van overgewicht.
Wist je ook dat wij mensen heel goed in staat zijn om zelf suiker (glucose) te produceren onder bepaalde omstandigheden. We maken dan wat lichaamsweefsel kapot om er in de lever glucose van te maken. Op die manier breken we ons immuunsysteem, onze spiermassa, ons darmweefsel, ons longweefsel en onze huid steeds verder af. Onze vetmassa neemt onder die omstandigheden alleen maar toe net als de kans op chronische ziektes.
Binnen het vak van de orthomoleculaire geneeskunde weten we al heel lang dat we diabetes mellitus type 2 kunnen herstellen door anders te gaan eten en leven. Ondertussen wordt het ook door de zorgverzekeraars erkend dat diabetes mellitus type 2 omkeerbaar is zonder medicatie.