Diabetes type 2 is een ziekte waar in Nederland 1 miljoen mensen aan lijden, terwijl deze ziekte met een aangepast leefpatroon goed te genezen is. Vroeger werd het ook wel “ouderdomssuiker” genoemd, maar de laatste jaren heet het “vetzuchtdiabetes” omdat ook steeds meer vettige (lees weinig spiermassa) kinderen de ziekte krijgen. Op de lange termijn veroorzaakt diabetes type 2 veel schade aan het lichaam, waardoor patiënten andere ziekten krijgen, zoals hart- en vaatziekten, kanker, nierschade en blindheid. Ondanks medicatie gaat in het lichaam de ziekte verder met het aanrichten van schade. De huidige medicatie is dus geen echte oplossing. Ook geeft medicatie tegen diabetes type 2 regelmatig bijwerkingen, zoals b.v. misselijkheid, diarree, hypoglykemie (laag bloedsuiker), verlaagd vitamine B12.
In het beginstadium van diabetes type 2 produceert onze alvleesklier/pancreas zoveel insuline dat het lichaam hier niet meer op reageert. Dit heet insulineresistentie. Hierdoor lijkt het voor de cellen erop dat er te weinig insuline geproduceerd wordt. Met medicatie zoals Metformine wordt getracht het bloedglucosegehalte in het bloed onder controle te houden (lees: niet te hoog wordt). Toch is er onder deze omstandigheden nog steeds sprake van teveel insuline en een verminderde functie van de insulinereceptoren. Glucose wordt dus moeilijker in de cellen opgenomen met energietekort en vetophoping als gevolg. Pas op het moment dat je insuline moet gaan spuiten, omdat de bloedglucosewaarden gevaarlijk hoog worden, dan ontstaat er een situatie met een te lage productie van insuline. De alvleesklier heeft te lang te hard moeten werken en is er uiteindelijk mee gestopt.
Al jaren propageren artsen en therapeuten die zich met orthomoleculaire geneeskunde bezig houden om het leefpatroon te veranderen en diabetes op een natuurlijke wijze te genezen. O’dea toonde begin jaren ’80 al aan dat modern levende Aboriginals met diabetes type 2 konden genezen door enkele weken in de Australische bushbush te overleven.
Uit het succesvolle experiment “Keer diabetes om” van de stichting Voeding Leeft blijkt opnieuw dat diabetes type 2 genezen kan worden door het leefpatroon te veranderen. Twee derde van de 55 patiënten met diabetes type 2, die deelnamen aan het experiment, slikt inmiddels geen of veel minder pillen.
Door reguliere diëtisten wordt sinds de jaren ’70 als dieet geadviseerd om minder vet en vaker brood te eten. Het aantal diabetici is nog nooit zo hoog geweest als nu, dus mag er met een gerust hart gezegd worden dat dit dieet diabetes type 2 niet geneest. Door frequenter brood te eten, krijgt de patiënt op de korte termijn wel minder last van hypoglycemie. Op de lange termijn echter verergert diabetes type 2 hierdoor. Zijn alvleesklier krijgt nooit rust en moet constant insuline produceren. Dit leidt onherroepelijk tot uitputting.
Tijdens bovenstaand experiment werd, naast meer sporten, geadviseerd om minder brood en pasta te eten en juist meer vetten in de vorm van kaas en vlees. Hierdoor kan de alvleesklier/pancreas tot rust komen. Er hoeft n.l. minder insuline geproduceerd te worden, omdat er minder snelle koolhydraten gegeten worden.
De snelle koolhydraten veroorzaken een piek in de bloedsuiker, waardoor de alvleesklier/pancreas aangezet wordt tot het produceren van grotere hoeveelheden insuline. Hoe meer en vaker insuline geproduceerd wordt, hoe slechter dit hormoon als signaalstof kan functioneren. Insuline kan zijn werk dan niet goed meer doen n.l. glucose aan de cellen afgeven en zo het glucosegehalte in het bloed verlagen. Door de hoeveelheid snelle koolhydraten omlaag te brengen en de hoeveelheid vet omhoog te brengen, blijven pieken in het bloedsuiker achterwege en hoeft er veel minder insuline geproduceerd te worden. Ook kunnen hierdoor de insulinereceptoren weer gevoelig worden, waardoor de glucose die in het bloed terecht komt gewoon door de cellen opgenomen kan worden. Uiteindelijk kan zo de gebruikte medicatie tegen diabetestype 2 verminderd of gestopt worden.
Vanuit mijn vakkennis verwacht ik dat een dieet in de vorm van veel kaas en vlees op de lange termijn andere ziekten zal veroorzaken, zoals ontstekingsziekten, auto-immuunziekten en darmkanker. Ik zou daarom liever andere voedingsbronnen adviseren die rijk aan eiwit en vetzuren zijn. Toch ben ik enthousiast over het feit dat ook met dit experiment weer eens in de openbaarheid komt dat diabetes type 2 genezen kan worden met een ander leefpatroon.