Darmklachten

Darmklachten komen in Nederland vaak voor. Alleen al het aantal mensen met de diagnose prikkelbare darmsyndroom (PDS, spastische darm, spastisch colon, inflammatory bowel syndrome, IBS) wordt op dit moment geschat op 5 tot 20% van het aantal Nederlanders. Zoals je bovenaan al hebt kunnen lezen zijn er echter nog veel meer maag- en darmziekten mogelijk. Het aantal diagnoses m.b.t. darmklachten lijkt net zo “oneindig” als het spijsverteringskanaal lang is. Praktisch heeft dit tot gevolg dat bijna 1 op de 4 Nederlanders een stoornis of ziekte aan zijn spijsverteringsstelsel heeft.

Darmklachten zijn vaak goed op te lossen met orthomoleculaire therapie. Positieve resultaten kunnen worden bereikt bij o.a.

  • Prikkelbare darmsyndroom (PDS, spastische darm, spastisch colon, irritable bowel syndrome, IBS)
  • Bacteriële maagdarminfecties (denk aan Salmonella, Helicobacter pilori, Candida)
  • Slokdarmziekten zoals een brandend maagzuur
  • Maagziekten zoals dyspepsie, gastritis of maagslijmvliesontsteking, maagzweer (ulcus ventriculi)
  • Leverziekten zoals hepatitis of geelzucht, vervette lever, levercirrose
  • Ziekten van alvleesklier (pancreas) zoals diabetes, enzymdeficiënties en alvleesklierontsteking (pancreatitis)
  • Ontsteking van twaalfvingerige darm (ulcus duodeni)
  • Chronische darmziekten, inflammatoiry bowel disease (IBD), auto-immuunziekten zoals Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn
  • Obstipatie of verstopping, chronische diarree
  • Poliepen, fistels, aambeien

Darmklachten zijn belangrijk genoeg om aandacht aan te besteden. Het zijn signalen van ons lichaam die je serieus dient te nemen. Darmklachten die niet opgelost worden, kunnen leiden tot bv. chronische ontstekingen elders in je lichaam, slechte opname van voedingsstoffen waardoor je lichaam vermoeid raakt en pijn gaat doen, hormonale stoornissen, neurologische stoornissen en psychische stoornissen. Neem daarom de achterliggende oorzaken van de darmklachten weg, zodat de spijsvertering weer optimaal kan functioneren. Hierdoor kunnen voedingsstoffen weer goed opgenomen worden, waardoor je lichaam optimaal kan gaan functioneren. Je krijgt weer voldoende hormonen om evenwicht te bewaren tussen inspanning en ontspanning. Je voelt je weer lekker in je vel.  

Vooraf aan serieuze diagnoses op het gebied van darmziekten gaan vaak algemene darmklachten. Deze variëren van vage buikpijn tot zuur oprispingen, pijn achter de borst, steken, misselijkheid, gasophoping, boeren & winden, stinkende adem, plotselinge aandrang, obstipatie en diarree. Deze darmklachten zijn lastige klachten en vaak is er moeilijk de vinger op te leggen waar ze mee te maken hebben. Drogist, apotheek en ook huisarts leveren tal van middelen om deze klachten enigszins “onder controle” te krijgen. Helaas werken deze middeltjes niet of worden slechts de symptomen onderdrukt zonder de oorzaken van het probleem aan te pakken. Dat laatste is echter precies wat we willen: een snelle beloning! Weg met pijn en ongemak. Dan kunnen we gewoon verder gaan, zoals we bezig waren. Pijn en ongemak zijn echter altijd signalen. Ons lichaam wil ons erop wijzen dat er iets niet helemaal goed gaat. Door ernaar te luisteren kun je de achterliggende oorzaken bewust worden en aanpakken. Zo kun je jouw lichamelijke gezondheid weer herstellen en op de lange termijn ook gezond houden. Als je de signalen van jouw lichaam echter negeert, dan wordt de kans groter dat jouw lichaam op lange termijn grotere signalen gaat afgeven.

Een voorbeeld:

Als mensen last hebben van brandend maagzuur of zuur oprispingen, dan nemen ze makkelijk een Rennie. Logisch toch, we zien er bijna dagelijks reclame over en als je een Rennie neemt, worden de klachten meestal ook echt even minder.

Mensen met brandend maagzuur of zuur oprispingen denken bijna altijd dat ze teveel aan maagzuur hebben. Het tegenovergestelde is echter waar. Ze hebben bijna altijd een tekort aan maagzuur! Door dat tekort kan de zuurgraad in de maag niet laag genoeg worden en krijgt het maagklepje onvoldoende prikkel om goed te sluiten. Hierdoor kan maagzuur terugvloeien in de richting van de slokdarm. Je kunt dan brandend maagzuur krijgen of je proeft maagzuur in je mond.

Calcium- en magnesiumcarbonaat in Rennie binden het maagzuur, waardoor het geneutraliseerd wordt. Hierdoor is het maagsap niet zuur meer en zal het minder branden. Dus je hebt minder last. Echter je hebt juist meer maagzuur nodig om het maagklepje goed te laten sluiten. Ook heb je meer maagzuur nodig om ervoor te zorgen dat eiwitten goed verteerd worden. Een zure maaginhoud die uit de maag in de twaalfvingerige darm komt, geeft daarna een prikkel aan de alvleesklier om enzymen en bicarbonaat te gaan produceren. Die enzymen zorgen ervoor dat voedsel goed klein gemaakt wordt, waardoor het opgenomen kan worden door ons lichaam. Het bicarbonaat neutraliseert de zure maaginhoud verderop in de darmen.

Dus als je te weinig maagzuur hebt, heeft dit op de lange termijn allerlei nadelige effecten, zoals:

  • Je kunt eiwitten niet goed verteren en opnemen, terwijl dit dé bouwstoffen voor ons lichaam zijn. Je kunt dus bv. niet meer zo goed schade herstellen en hormonen produceren.
  • Een bacterie die Helicobacter pilori heet, krijgt bij verminderde maagzuurproductie meer kans om zich in het maagslijmvlies te nestelen. Andere bacteriën, virussen, wormen en schimmels krijgen ook meer kans om te overleven. Het maagzuur moet deze akelige beestjes eigenlijk vernietigen, zodat ze niet verder het spijsverteringskanaal in kunnen. Een tekort aan maagzuur kan zo leiden tot ontstekingen, allergieën, infectieziekten etc.
  • Verderop in het spijsverteringskanaal gaat het ook mis, omdat er onvoldoende enzymen worden geproduceerd die ervoor moeten zorgen dat het voedsel goed klein gemaakt wordt. Voedsel gaat liggen rotten wat ontstekingen tot gevolg heeft. Dit betekent buikpijn, boeren en winderigheid, maar ook obstipatie of diarree.

Maar het gaat nog veel verder:

  • Rotting betekent productie van histamine. Dit is een stof die de symptomen van een allergische reactie veroorzaken.
  • Rotting betekent dat onze gezonde darmbacteriën minder kans maken om te overleven. Ze worden verdreven door bacteriën die beter kunnen leven in een “rotte” omgeving. Juist onze gezonde bacteriën helpen ons om niet ziek te worden en voorkomen dat vijandige bacteriën in aantal kunnen groeien.
  • Als vijandige bacteriën massaal kunnen groeien, dan ontstaat er een biofilm die over ons eigen darmslijmvlies komt te liggen. Hierdoor droogt ons darmslijmvlies uit en ontstaan er als het ware “gaten” in de darmen. Met een mooi woord heet dit hyperpermeabiliteit van de darmen. Vroeger werd het leaky gut genoemd.
  • Als er “gaten” in de darmen ontstaan, dan kunnen er te grote voedseldeeltjes door de darmbarrière heen. Onze lichaamsgrenzen zijn dan niet meer goed dicht. Ons immuunsysteem ziet deze te grote voedseldeeltjes als vijanden en reageert hierop. Soms met een allergische reactie, maar vaker met een lage graad ontstekingsreactie. De huisarts kan niets vinden en toch voel jij je moe en futloos, heb je last van je spieren en je gewrichten, kun je ’s morgens niet uit bed komen of ’s avonds niet in bed.
  • Rotting betekent ook dat er giftige stoffen in de darmen geproduceerd worden die via het zenuwstelsel onze hersenen prikkelen en doen ontsteken. Er ontstaan zo psychische klachten zoals depressie, angsten en hyperactiviteit. We nemen de verkeerde beslissingen, kunnen niet meer helder denken en krijgen concentratiestoornissen. We spreken daarom ook van onze buikhersenen en nemen vaak beslissingen op basis van ons onderbuikgevoel.
  • Ondertussen weten we dat bij een aantal ziekten, zoals bv. Parkinson, in de geschiedenis die eraan vooraf gaat, altijd bepaalde klachten aan het spijsverteringskanaal voorkomen.

Zo zie je dat het dus van gezond belang is om de oorzaken van je klachten aan te pakken. Dat valt echter  niet mee als je geen inzicht in de mogelijke oorzaken hebt en welke bij jou een rol spelen. Door hulp van een deskundige te aanvaarden, kun je samen gaan onderzoeken wat de oorzaken zijn van jouw darmklachten om die werkelijk op te kunnen lossen.