Ondertussen is mij maar al te goed bekend dat de allerkleinste beestjes een groot effect op onze gezondheid kunnen hebben. Ik zie dan direct de virussen en bacteriën voor me die ons behoorlijk ziek kunnen maken, voor korte of lange tijd. Denk maar eens aan de Borrelia Burgdorferi bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Een andere bekende is het Epstein-Barr virus dat de ziekte van Pfeiffer (andere namen zijn: de kusziekte, de klierkoorts, mononucleosis infectiosa). Ook de Coxiella burnetii bacterie die de gevreesde Q-koorts kan veroorzaken, is in Nederland de laatste jaren vaak in het nieuws geweest.
Ik was echter hoogst verbaasd toen enkele weken geleden een Chinees-talige website melding maakte van een vrouw die bijna blind was geraakt door huismijt. Zij had al twee jaar last van tranende rode ogen. Ze probeerde dit in eerste instantie op te lossen met oogdruppels en leek in de loop van de tijd “gewend” te raken aan het feit dat ze last van haar ogen had. Toen haar situatie echter verslechterde en ze haar ogen niet meer open kon krijgen, is ze uiteindelijk toch naar een oogarts in het ziekenhuis gegaan. Deze moest na uitgebreid onderzoek vaststellen dat de wimpers van haar ogen vol zaten met microscopisch kleine mijten. Deze hadden zich o.a. in de zakjes van haar oogharen genesteld. Ook hadden deze mijten eitjes gelegd op de aanhechtingsplaats van de oogharen.
De vrouw had hierdoor conjunctivitis gekregen ofwel slijmvliesontsteking aan haar ogen. Dit slijmvlies bekleedt de buitenkant van de oogbol en de binnenkant van oogleden. Als zij niet naar de oogarts was gegaan, dan had ze een grote kans gehad om serieus blind te worden.
De oorzaak van haar oogklachten: deze vrouw had haar kussensloop 5 jaar achtereen nooit gewassen!