Werkwijze

Algemeen

Bij POMG, praktijk voor orthomoleculaire geneeskunde en therapie, wordt gewerkt volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Om de kwaliteit te waarborgen, vindt er constante bijscholing op HBO+ niveau plaats.

Ziekten worden zelden met een wonderpil opgelost. Vaak is het zo dat, lang voordat de diagnose van de ziekte of stoornis gesteld wordt, het lichaam signalen geeft om te laten merken dat er iets niet goed gaat. Het gaat in eerste instantie dan vaak om klachten of symptomen die ons niet zo belangrijk lijken. Ze worden langzaam steeds erger, maar we leren ermee leven. Als je geluk hebt, krijg je een farmaceutisch middel van huisarts of specialist die de symptomen goed onderdrukken. Ook kan er soms geopereerd worden. Dit betekent echter nog niet dat de oorzaken van de ziekte zijn weggenomen. De kans dat de ziekte of stoornis latent aanwezig blijft of terugkomt is groot. Ook kun je last van andere, nieuwe, symptomen en bijwerkingen van medicatie of operatie krijgen.

Bij POMG gaan we samen op zoek naar de oorzaken van je ziektesymptomen of gezondheidsklachten om die vervolgens stap voor stap weg te halen of anders mee om te leren gaan. We gaan verbanden leggen tussen de verschillende signalen die het lichaam heeft gegeven. We gaan de oorzaken aanpakken door: 

  • Bewust te worden welke signalen (kleine en/of grote symptomen/klachten) je lichaam geeft en wat die betekenen.
  • Bewust te worden wat nou eigenlijk stress is, welke stressfactoren een rol spelen in je leven, hoe je anders met stress om kunt leren gaan en evt. de hoeveelheid stress kunt verminderen.
  • Te leren wat gezonde voeding is die bij jouw leven past. Soms hebben kleine veranderingen al een groot effect. Soms moet je rigoureuze veranderingen aanbrengen.
  • Bewust te worden welke voedingsstoffen je tekort komt en hoe dat veroorzaakt wordt (daarbij worden vaak voedingssupplementen ingezet om de gezondheid te helpen herstellen).
  • Bewust te worden welke invloed jouw manier van leven heeft op jouw lichaam en psyche.
  • Te leren welk gedrag bij jou als mens past en welk gedrag aangeleerd maar ziekmakend is.
  • Bewust te worden welke vormen van beweging op welk moment geschikt zijn.
  • Te leren wat het ritme van eten, bewegen, rusten is dat bij jouw lichaam past.

Door gedetailleerde kennis te krijgen over de werking van jouw lichaam en de invloed van stress, voeding, beweging en leefstijl hierop, krijg je veel meer macht over je eigen leven en de ziekte die daarin nu nog een grote rol speelt. Vaak kun je op die manier je gezondheid weer herstellen. 

Gaandeweg komen we er soms achter dat het nog nodig is om:

  • Oude pijn te verwerken.
  • Bepaalde gedragspatronen, die je in jouw familie of jouw leven aangeleerd hebt, te leren veranderen.
  • Bewust om een geliefde te leren rouwen en een nieuwe weg in je leven te vinden.
  • Etc.

Er zijn ook mensen die niet zo diep willen gaan en gewoon iets specifieks te weten willen komen. Als je daarom een éénmalig consult wilt om geïnformeerd te worden over b.v. welke voeding bij jouw past, welke voedingsstoffen je in jouw situatie tekort kunt komen, welke supplementen bij jouw klachten of leefstijl zinvol kunnen zijn, welke vormen van beweging in jouw situatie geschikt zijn, wat je preventief kunt doen om gezond te blijven, een frisse kijk wilt op bloedonderzoek dat gedaan is, onafhankelijk bloedonderzoek wilt op relevante markers die iets kunnen zeggen over jouw huidige mate van gezondheid etc. dan kan dat ook. We hebben dan meestal niet de tijd om naar oorzaken van evt. symptomen/klachten te kijken, maar soms kan de gegeven informatie genoeg zijn om weer verder te kunnen. Geef het vooraf duidelijk aan als je een éénmalig informatief consult wilt. 

Afspraak maken

Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een eerste consult, kijk dan voor meer informatie onder de menuknop ‘Contact’. Als je een éénmalig informatief consult wilt, meldt dit dan duidelijk. 

Het eerste consult

Zodra je een afspraak hebt gemaakt voor een eerste consult, dan krijg je hiervan een bevestiging via de email. Daarin is een behandelovereenkomst als bijlage toegevoegd die wettelijk verplicht is. Je verzocht om deze vooraf in te vullen en via email te retourneren. Je mag hem evt. ook tijdens het eerste consult aan me geven als je dat liever doet.

Het eerst consult duurt ca. 1 uur. Tijdens dit consult vindt de anamnese plaats en wordt een begin gemaakt met de therapie. De anamnese gaat over je gezondheidsklachten, de geschiedenis ervan en de oorzaken die ermee te maken zouden kunnen hebben. 

Breng een geldig identificatiebewijs mee en evt. je pas van je zorgverzekeraar als je denkt dat je aanvullend verzekerd bent voor orthomoleculaire geneeskunde.

Als je uitslagen van bloedonderzoek hebt, breng deze dan zo mogelijk mee. Deze zijn niet noodzakelijk, maar kunnen ons extra informatie verschaffen. Je kunt een kopie ervan bij jouw huisarts en/of specialist opvragen.

Breng ook informatie mee over alle medicatie die je gebruikt.

Vaak speelt iemands levensgeschiedenis een rol bij hun gezondheidsklachten. Daarom kan het helpend zijn als je vooraf in een Word document een chronologisch overzicht maakt met jaartallen, gebeurtenissen en bijzonderheden. Denk daarbij aan b.v. je geboorte, doorgemaakte ziektes of gezondheidsklachten, diagnoses, operaties, vaccinaties, medicatie gebruik, reizen, soort therapie, waarvoor en resultaat ervan, lichamelijke of psychische trauma’s, gebeurtenissen in je relaties en geboortes van je kinderen. Misschien zijn er nog wel andere zaken waarvan jij denkt dat ze belangrijk kunnen zijn. Breng dit overzicht ook graag mee naar je eerste consult.

Kinderen

Voordat kinderen behandeld kunnen worden, dienen beide ouders hiervoor toestemming te hebben gegeven via het toestemmingsformulier. Klik daarvoor hier.

Over de aanwezigheid van kinderen tijdens de consulten kunnen we overleggen. Omdat het consult vaak veel van kinderen vraagt, is de aanwezigheid van alleen de ouders of één van de ouders meestal voldoende. Over het algemeen kunnen zij hun kind goed vertegenwoordigen. Meestal wordt gevraagd om het kind het derde of vierde consult een keer mee te brengen.

Vervolgconsulten en duur van de behandeling

Na het eerste consult (anamnese) kom je in eerste instantie eens per 2 – 4 weken terug voor een consult van 1 uur. Deze frequentie is belangrijk om voldoende informatie te krijgen over de werkingsmechanismen die in je lichaam verstoord zijn, welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen en hoe je die in je dagelijks leven positief kunt beïnvloeden. Tijdens deze consulten kun je ook je ervaringen, twijfels en vragen bespreken. Je krijgt passende opdrachten mee die je spelenderwijze in je dagelijks leven gaat uitproberen. 

De duur van de behandeling is voor iedereen anders. Over het algemeen hebben mensen na ongeveer 4 – 6 consulten voldoende basis mee gekregen om de werkingsmechanismen die gestoord zijn te kunnen herstellen en zo hun gezondheidsklachten te verminderen. Soms hebben de gericht ingezette voeding, voedingssupplementen, beweging en leefstijl zo snel effect dat er eerder gestopt kan worden met de consulten. Soms betreft het ziekten of chronische gezondheidsklachten die jaren nodig hebben gehad om zich te kunnen ontwikkelen en waar veel verschillende factoren een rol spelen. Dan gaat er vaak meer tijd over heen om stap voor stap te herstellen. De juiste voedingssupplementen kunnen daarbij de hersteltijd soms versnellen.

Sommige mensen kiezen ervoor om maandelijks een nieuw consult te plannen. Dit helpt ze vaak om in evenwicht te leren blijven in hun drukke dagelijks leven. Voor hen vormt zo’n consult een evaluatiemoment van waaruit ze weer een nieuwe stap kunnen zetten om hun gezondheid te verbeteren, zich verder te ontwikkelen en dichterbij zichzelf te leren blijven. Ook bij die stappen kunnen de juiste voedingssupplementen handige hulpjes zijn.

Extra bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek

Het is soms zinvol om extra bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek te laten doen. Op die manier kan meer informatie verkregen worden over o.a. gestoorde werkingsmechanismen in jouw lichaam, niet-allergische voedingsreacties, tekort of overschot aan bepaalde vitamines en mineralen, samenstelling van de darmflora en aanwezigheid van parasieten of vijandige bacteriën. Soms kan je de huisarts vragen om aan dit bloedonderzoek mee te werken. Dan vallen de kosten ervan meestal onder de basisverzekering. Je moet dan wel eerst je eigen risico voor de basisverzekering zelf betalen. Bloedonderzoek kan ook via een extern laboratorium plaatsvinden. Dan vallen de kosten echter niet onder de basisverzekering en moet je deze altijd zelf betalen.

Ziektepreventie

Onze reguliere gezondheidszorg zou beter  “ziekenzorg”  heten. Het gaat praktisch alleen maar over het behandelen van ziekten. We zijn systematisch nauwelijks bezig met het behouden van gezondheid en het voorkomen van ziekten. Dit heet preventieve geneeskunde.

Als je een ziekte krijgt, dan is er daarvóór al veel gebeurd. Je kunt beter gezond blijven, zodat er geen grote schade in je lichaam ontstaat en je niet langdurig uit evenwicht raakt. Kleine signalen die je eigen lichaam in combinatie met aanvullend bloed- en ontlastingsonderzoek kunnen vaak veel zeggen over hoe gezond of ongezond je lichaam op dit moment is.