Orthomoleculaire geneeskunde algemeen

Introductie van de term “orthomoleculaire geneeskunde”. Professor Linus Pauling kwam in 1960 als eerste met een therapie, waarbij hoog gedoseerd vitamines werden ingezet om verstoringen en beschadigingen op celniveau te herstellen. Met de juiste hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen werden ontstane tekorten aangevuld en kon het lichaam zichzelf genezen. Paling kwam zo met de introductie van de orthomoleculaire therapie. Orthos komt uit het Grieks en betekent “juist, recht of gezond” en moleculair staat voor “de moleculen betreffende”. Orthomoleculaire therapie gaat dan ook over het weer gezond gaan functioneren op het niveau van onze weefsels, cellen en moleculen.

Voeding speelt bij orthomoleculaire geneeskunde een grote rol. Dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben, stamt al van vóór onze jaartelling. Hippocrates zei destijds: “wat de vader van de ziekte dan ook is, de moeder is altijd een verkeerde voeding”.

In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebreksziekten (deficiëntieziekten) ontdekt, die genezen konden worden met het toedienen van één vitamine of mineraal. Voorbeelden hiervan zijn scheurbuik bij zeelui (vitamine C), Beriberi door het eten van witte rijst (vitamine B), Rachitis ofwel de Engelse ziekte t.g.v. tekort aan zonlicht (vitamine D), schildkliervergroting ofwel struma ten gevolge van tekort aan zeevis (jodium) en spina bifida ofwel open rug (foliumzuur).

Door onze moderne leefstijl zitten er steeds minder vitamines en mineralen in ons voedsel en verbruiken we deze verhoogd. De oorzaken van het verlaagd aanwezig zijn van vitamines en mineralen in de voeding zijn vooral te vinden in onze Westerse manier van:

  • Landbouw (verzuurde grond, zware metalen in de grond, gebruik kunstmest, uitputting grond, onrijp oogsten, gebrek aan direct zonlicht, dieren hele jaar op stal, dieren die voedsel eten dat ze voorheen nooit gegeten hebben, gebruik van bestrijdingsmiddelen in bodem en op de plant etc.)
  • Bewaren (koelhuizen waar voedsel lang bewaard wordt, koelkast/vriezer, potten/blikken etc.)
  • Bewerken (onttrekken en toevoegen van allerlei stoffen aan het voedsel, verhitten, separeren van delen van voedsel etc.)